10
07
Цей рік для турецько-російських відносин був неспокійним, від збитого російського військового літака турецькими військами до вбивства посла Росії в Анкарі.    Наведіть курсор на чорний кружечок, щоб відкрити інтерактивний графік
03
11
09
04
12
08
05
2016
02
06
Стій поруч 23 вересня 2015 року Президент Росії Володимир Путін і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган стоять пліч-о-пліч у Москві на відкритті великої нової мечеті, найбільшої в Росії. Путін виголошує промову, закликаючи ісламських лідерів поєднати зусилля в боротьбі проти глобального екстремізму. Пізніше Ердоган і Путін зустрічаються для двосторонніх переговорів і публічно захоплюються добрими відносинами між країнами.
Початок суперечностей 30 вересня 2015 року Через чотири роки після початку громадянської війни в Сирії Росія здійснює повітряні удари, що, за її словами, спрямовані проти військових об’єктів екстремістського угруповання «Ісламська держава». Активісти ж кажуть, що жодна з уражених територій не контролювалася «Ісламською державою». Західна преса широко повідомляла, що удари були завдані по територіях, які контролюють повстанці, що борються проти підтримуваного Росією президента Сирії Башара аль-Асада. Втручання Росії значно ускладнює кризу, бо США і Туреччина підтримують повстанців проти Асада, і Росія, і США діють у тому ж повітряному просторі, тільки США завдають ударів проти «Ісламської держави», а Росія надає повітряну підтримку військам Асада.
Швидкий виклик 4 листопада 2015 року Путін телефонує Ердоганові, щоб привітати його з перемогою його Партії справедливості і розвитку на парламентських виборах у Туреччині 1 листопада.
Знову разом 16 листопада 2015 року Путін і Ердоган зустрічаються в Антальї на саміті «Групи двадцяти». Це, наскільки відомо, стало їхнім останнім спілкування на багато місяців.
«Удар у спину» 24 листопада 2015 року Турецький військовий літак F16 збиває російський бомбардувальник Су-24 біля турецько-сирійського кордону. Туреччина каже, що літак порушив її повітряний простір, незважаючи на неодноразові попередження. Росія стверджує, що літак не залишав повітряного простору Сирії. Пілот і штурман катапультувалися, але пілота вбили з землі сирійські повстанці. Путін відповів на це словами: «Сьогоднішня втрата пов’язана з ударом, якого нам завдали у спину пособники терористів». Ердоган відмовляється вибачатися і заявляє, що «дії повністю відповідали турецьким правилам ведення бойових дій, які були оголошені заздалегідь». Путін попереджає Туреччину про «серйозні наслідки». Але протистояння триває як словесна війна, хоча багато хто боявся, що воно могло вилитися у справжній конфлікт.
Зла вулиця 25 листопада 2015 року Російські учасники протесту в Москві кидають яйця, фарбу і каміння в посольство Туреччини. Російські турагентства припиняють продавати тури до Туреччини.
Шляху назад немає 26 листопада 2015 року Туреччина оприлюднює аудіозаписи повторюваних попереджень російському пілотові, що врешті був збитий. Ердоган не розкаюється: «Якби таке ж порушення сталося сьогодні, Туреччина б зробила те ж саме».
Час розплати 27 листопада 2015 року Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров оголошує, що Москва скасовує безвізовий режим із Туреччиною, запроваджений у квітні 2011 року. Туреччина, у свою чергу, застерігає своїх громадян не відвідувати Росію.
Перші жалкування 28 листопада 2015 року Путін схвалює санкції щодо Туреччини з наміром зміцнити «національну безпеку» та «захист» російських громадян. Указ забороняє ввезення деякої їжі і товарів, без уточнень, яких саме. Ердоган уперше висловлює жаль із приводу збитого російського літака й каже, що Туреччина «дуже засмучена» цим інцидентом і що «ми хотіли б, щоб цього не сталося», і висловлює надію, що такого ніколи більше не станеться. Проте Ердоган продовжує захищати дії своєї країни, а Путін продовжує чекати офіційного вибачення.
◀︎
▶︎
НАЙКРАЩІ ВОРОГИ
Заборона накладена 1 грудня 2015 року Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписує розпорядження про заборону імпорту їжі з Туреччини, включаючи птицю, фрукти і овочі. Рішення також забороняє чартерні авіарейси з Росії в Туреччину, яка є дуже популярним місцем відпочинку для росіян, і забороняє брати на роботу в Росії громадян Туреччини на майбутнє.
Чорна нафта 2 грудня 2015 року Міністерство оборони Росії звинувачує Ердогана і його сина у «злочинному бізнесі» контрабанди нафти з Сирії й Іраку, нібито вкраденої угрупованням «Ісламська держава». На брифінгу в Москві Міністерство оборони показало супутникові фото автоцистерн, щоб підтвердити звинувачення. Ердоган відкидає ці звинувачення як наклепи.
Мрії про «Потік» залишені 5 грудня 2015 року   Ердоган скасовує плани «Турецького потоку», пропонованого газопроводу з Росії до Туреччини. Російські посадовці заявили раніше, що Москва припинила переговори про цей проект через збиття літака.
Зупинення планів електростанції 9 грудня 2015 року Росія, за деякими повідомленнями, припиняє роботу над будівництвом турецької атомної електростанції вартістю у 20 мільярдів доларів, хоча інші джерела заперечують зупинення роботи. Станція Аккую на півдні країни має стати першою АЕС у Туреччині і будується, щоб зменшити залежність Туреччини від імпортованої електроенергії.
Курдське представництво 10 лютого 2016 року Курдські сепаратисти з Сирії, яких Анкара вважає терористами, відкривають дипломатичне представництво в Москві.
Твердження про зброю 1 квітня 2016 року Представник Росії в ООН Віталій Чуркін звинувачує Туреччину в постачанні зброї та військового обладнання бойовикам угруповання «Ісламська держава» через три недержавні турецькі об’єднання.
«Глибокі співчуття» 27 червня 2016 року Сайт Кремля оприлюднив заяву про те, що Ердоган написав листа Путіну з «вибаченнями» за збиття літака й висловленням «глибоких співчуттів» у зв’язку з загибеллю пілота, а також із запереченням свідомих намірів збити літак. (Анкара уточнила, що вибачення і співчуття стосувалися родини загиблого, а не російської держави, як хотів Кремль.) У Туреччині також повідомили, що громадянина країни, який брав участь у бойових діях на півночі Сирії й якого підозрюють у вбивстві російського пілота, віддадуть до суду.
Напад, що зближує 28 червня 2016 року У Туреччині троє бойовиків відкрили вогонь і підірвали себе під час нападу в міжнародному аеропорті імені Ататюрка у Стамбулі пізно ввечері 28 червня, вбивши 45 людей і поранивши понад 230. Наступного дня Ердоган і Путін провели свою першу телефонну розмову за кілька місяців. Путін висловив співчуття жертвам нападу і пообіцяв поступово скасувати санкції і відновити зв’язки. Обидва погодилися зустрітися особисто в найближчому майбутньому.
Кінець санкціям 30 червня 2016 року   «…Скажу про відносини з Туреччиною. Вчора, як ви знаєте, відбулися переговори з президентом цієї країни, – сказав Путін. – Відомо також, що Анкара вибачилася за збитий російський бомбардувальник. Із урахуванням цього ми найближчим часом плануємо вжити заходів для відновлення двосторонньої співпраці». Незабаром після цього Дмитро Медведєв наказує скасувати санкції.
Спроба перевороту 15 червня 2016 року У Туреччині відбувся невдалий переворот. Анкара швидко звинувачує в ньому проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який колись був союзником Ердогана і якого тепер Туреччина звинувачує в керівництві терористичною групою, і який живе у США. Ці події сприяють охолодженню відносин Анкари з Заходом. Ці відносини стають ще холоднішими, коли західні столиці висловлюють тривогу у зв’язку з широкосяжним придушенням Ердоганом супротивників після перевороту.
Путін знову на зв’язку 17 липня 2016 року У телефонній розмові з Ердоганом Путін засуджує «антиконституційні дії і насильство» в перебігу перевороту, висловлює співчуття у зв’язку із загибеллю людей і підтверджує свій намір зустрітися віч-на-віч.
Підтримка 26 липня 2016 року Віце-прем’єр Туреччини Мехмет Шимшек зустрівся з віце-прем’єром Росії Аркадієм Дворковичем у Москві. Шимшек дякує Кремлеві і каже: «Ви підтримували демократію, підтримували уряд». Агентство Reuters повідомляє, що турецькі посадовці кажуть: із Росією укладена політична угода про продовження будівництва «Турецького потоку» і нібито зупинених робіт на АЕС.
«Дорогий друг»   9 серпня 2016 року Ердоган прилетів у Росію, щоб зустрітися з колишнім супротивником Путіним у Санкт–Петербурзі. Це його перша подорож за кордон після невдалої спроби перевороту. Ердоган називає Путіна своїм «дорогим другом» і обидва дають обіцянку відновити зв’язки.
Carlos Coelho | Thomas Balmforth | Kathleen Moore  RFE/RL, Kremlin, Aljazeera, Reuters, BBC, Moscow Times 
Цей рік для турецько-російських відносин був неспокійним, від збитого російського військового літака турецькими військами до вбивства посла Росії в Анкарі.   
Carlos Coelho | Thomas Balmforth | KAthleen Moore RFE/RL, Kremlin, Aljazeera, Reuters, BBC, Moscow Times 
▶︎
Угода про газопровід   10 жовтня 2016 року Проект «Турецький потік», від якого відмовилися у грудні 2015 року на тлі тертя у двосторонніх відносинах, відновлено. Росія та Туреччина підписали договір про будівництво газопроводу, який мав би постачати російський газ у Європу з південного напрямку в обхід України.
◀︎
Вбивство посла   19 грудня 2016 року Поліцейський, який у той день не був при виконанні службових обов’язків, смертельно поранив посла Росії в Туреччині, під час його промови у Галереї сучасного мистецтва в Анкарі. Путін назвав вбивство «провокацією», спрямованою на зрив врегулювання конфлікту у Сирії. А за словами Ердогана, ця провокація спрямована на руйнування нормалізації відносин між Туреччиною та Росією.
Оборонні проекти   14 жовтня 2016 року Москва заявляє, що може постачати Анкару системами протиповітряної оборони, і що це питання постало під час зустрічі Путіна та Ердогана 10 жовтня у Стамбулі.